Vår berättelse

Din måltid, vårt livsprojekt
Det som började som en passion för god mat utan hemligheter har nu växt till Grön Ko Cafe & Saluhall i Värmlandsbro och vårt egna kök i Karlstad, där vi lagar vår färska färdigmat för hand. Vi vill göra det enkelt att äta vällagad och hållbar mat även när tiden inte räcker till. Vår önskan är att våra måltider skall smaka gott, vara bra för dig och dessutom bidra till en hållbar framtid.

Fjärde generationens lantbrukare
1923 tog Knuts farfars far över Mässviks Gård belägen vid en vik av Vänern på Värmlandsnäs. Tidigare var detta en gård för mjölkproduktion men efter att Knut tog över gården påbörjades ett nytt kapitel och uppfödning av nötdjur. Vi är nu fjärde generationens lantbrukare och har ställt om gården till ett hållbart ekologiskt lantbruk, för oss och framtida generationer. Här får våra djur beta i det fria och växa i naturlig takt. Vi får även bättre kontroll på hela kedjan från gård till gaffel. Vi värnar om att våra djur ska få en bra och harmonisk miljö att växa upp i. Det bidrar även till att vi upprätthåller vårt öppna och vackra landskap samt skapar möjligheter för framtida generationer.

Gräsätarkött från långsamtväxande djur
Vi vill erbjuda våra kunder ett godare, smakrikare, mörare och nyttigare kött av djur som fått växa i naturlig takt på ekologiska beten. På vår gård föder vi upp köttraserna Hereford och Aberdeen Angus. Djuren går utomhus på beten under perioden april/maj tom oktober. Vintertid går de i öppna stall med möjlighet att gå ut i den friska luften och utfodras då med syrat gräs, så kallat ensilage. Detta ger högre halter av omega-3 och omega-6, som ger ett nyttigare kött. Köttet blir även mer marmorerat och därmed smakrikare när djuren betar gräs och får växa långsamt i naturlig takt, det är vad vi kallar gräsätarkött.

Grön Ko Café & Saluhall i Värmlandsbro
I ett gammalt stationshus från 1879 växte Grön Ko Café & Saluhall fram. Det tidigare gamla och förfallna stationshuset har totalrenoverades och anpassats för vår verksamhet vilket stod klart hösten 2008. Här har vi från starten salufört vårt egna gräsätarkött över disk till våra trogna kunder under årens lopp. Med tiden har vi blivit ett naturligt vägstopp för både sommar och vinterturister. De flesta stannar för att avnjuta en god lunch och handlar med sig av vårt Krav-ekologiska nötkött och andra utvalda och närproducerade varor. Vi har även blivit ett utflyktsmål för en god fika och vår morotskaka är en av våra gästers favoriter.

Färsk färdigmat lagad för hand
Vi använder oss av färska råvaror från vår ekologiska gård Mässvik, våra granngårdar eller av oss noga utvalda producenter. På vår egen gård Mässvik föder vi upp rakt igenom gröna kor i form av långsamtväxande gräsätare. Detta gör att vi får ett nyttigt och smakrikt kött. Tillagningen sker sedan i vårt egna kök i Karlstad, där vi lagar vår färska färdigmat för hand. Vi använder oss av färska råvaror och en unik förpackning som bevarar både smak och näring utan tillsatser och konserveringsmedel. Vår nya transparenta förpackning är nu även klimatsmart och bättre för miljön. Vi vill göra det enkelt att äta vällagad mat även när tiden inte räcker till. Vår önskan är att våra måltider skall smaka gott, vara bra för dig och bidra till en hållbar framtid.

Smaklig måltid hälsar Christina & Knut Lillienau

Grön Ko Knut Christina Ägare
 
Grön Ko Mässvik Gård Ekologisk kor bete
Grön Ko Café & Saluhall
Grön Ko Creme Ninon soppa färdigmat
Svam

Grön Ko Café & Saluhall i Värmlandsbro

 

Grön Ko Matmejeriet i Karlstad